Grej til ACW – Del 2: Spisegrej

I teksten som udkom for 14 dage siden var mit fokus på uniformer.
Ikke fordi jeg som sådan havde taget en beslutning om det, men det var sådan jeg endte med at skrive teksten.
Så jeg tænkte at det også er relevant at kigge lidt på genstande som ikke er af stof. Specifikt spise grej og feltflaske.
(skydevåben og bajonetter må blive en anden god gang

Tin eller rustfrit stål?

Militært spisegrej (og unionens feltflasker) var typisk af tin i 1860erne. Det er også en mulighed for os i dag, men vi har også mulighed for at få tingene i rustfrit stål.

I modsætning til når vi taler tøj og læder udrustning, hvor der kan være stor forskel på hvor man køber sit grej, så er der ikke rigtig nogen prisforskel mellem spisegrej af tin eller rustfrit stål.
(Hos https://www.civilwarsutler.co.uk/ er prisen på en kop f.eks den samme i de to materialer)

Der er slet ingen tvivl om at rustfrit stål ikke er autentisk og man kan se forskel på de to materialer, ikke mindst når genstanden har været i brug længe. Udfordringen med tin er at det kan ruste og derfor kræver mere vedligehold.

Jeg så gerne at vi blev enige om at vores tallerkener og kopper m.m. skal være i tin. Den vedligeholdelse der er, kommer jo ved at man renser sine ting når man kommer hjem. Noget jeg naturligt går ud fra at man bare gør.

Det vil jo nok kræve at en af os (inkl. jeg selv) skal ud og købe nye ting, men det ville øge vores autenticitet. Og spisegrej er nu ikke nogen stor investering.
(I modsætning til uniformer)

Feltflasker

Når vi snakker feltflasker er vedligeholdelsen en noget større opgave, da man efter brug skal sikre sig at man får den tørret helt. Hvis man ikke får dette gjort begynder flasken at ruste. Dette er ikke farligt og en god tinflaske kan holde i årevis, men på et tidspunkt så går der hul på den. Så det bedste man kan gøre er af med proppen og hæng flaske op med drikketuden ned af.
Men i øvrigt synes jeg det her er ok at man bruger flasker af rustfrit stål, ikke mindst fordi det meste af flasken jo er dækket af stof.

De flasker som civilwarsutler sælger er umiddelbart dem der kommer tættest på den model der blev produceret i New York, hvor korkproppen hænger i en kæde.
Ud over denne model fra New York blev der også produceret feltflasker til arsenalerne i Philadelphia, Saint Louis og Cincinnati, hvor korkproppen blev forbundet til flasken med en stofsnor.

Når man skal købe sin feltflaske, skal man vælge hvilket farve og type stof den er dækket med. Både mørkeblå og lyseblå uld blev brugt, men langt det mest udbredte var forskellige jean-cloth overtræk i forskellige grålige farver.
Jeg vil opfordre folkene i 15th. Wisconsin til at skaffe feltflasker som er dækket af gråligt jean-cloth og sætte deres prop i en snor, frem for i en kæde.
(så hvis de købes fra civilwarsutler, så køb “confederate canteen Natural Jean” eller “Confederate Canteen Brown Jean Cover“)

Her over er et billede af en høj autentisk Cincinnati flaske fra Wambaugh, Whtie and Company.
Rustfri flaske fra civilwarsutler. Noget kortere “hals”, remmen mangler de tydelige syninger og så hænger proppen i en kæde. Men de to sidste punkter kan man jo set ordne selv.

Youtube

Youtube kanalen Company D 2nd USSS har en fin 15 minutters film om “mess gear” som er værd at se.

11th Ohio Volunteers Cavalry her denne ret lange film om feltflasker. (ca. 1 time og 15 minutter)
Min viden om de forskellige arsenaler og forskellene på deres modeller kommer fra denne film.

Leave a Reply