Skarpskydning med Tapriffel M/1848

Den Amerikanske officer og historiker Brett Gibbons har for nogle dage siden lagt denne film op på youtube. Han bor i Californien og har på en eller anden måde skaffet en dansk Tapriffel model 1848. Og den skyder han skarpt med for første gang.

Han har masser af erfaring med den amerikanske Springfield M1861 og den engelske enfield P/1853, men en tapriffel er, som der også kommenteres i filmen, noget anderledes i hvordan den lades.

Den engelske Enfield P1853 og den amerikanske Springfield model 1861, som var de to mest brugte våben under den amerikanske borgerkrig, er såkaldte Miniégevære. Disse er opkaldt efter den franske kaptajn Claude-Étienne Minié.

Dette Projektil fungere ved at der i bunden af det er en udhulning og når krudtet går af, udvider projektilet sig selv ud i riffelgangen.
Så når man lader skal man presse projektilet i bund med et moderat press.

I 1864 var nogle danske bataljoner bevæbnet med tapriffler og andre med minié geværer.

Det dansk kalder for tapriffler kaldes på engelsk for “a Tige rifle” eller Thouvenin rifle. Og blev indført i den franske hær i midt 1840erne og i den danske hær i 1848. De er med andre ord en forløber for Miniégeværet.

De bruger et system opfundet af en frank kaptajn ved navn Louis-Etienne de Thouvenin. I bunden af løbet indsatte man en stål spids, eller tap som projektilet blev banked ned imod under ladningen. Dette fik projektilet til at udvide sig ud i riffelgangen. Dette krævede 3 hårde stød med ladestokken, så en noget anden måde at lade på.

Artikler og bøger fra Brett Gibbons

Hvis man vil lære noget om udviklingen af håndvåben og specielt papirpatroner i 1840-60erne, så kan jeg anbefale hans artikel “Pattern 1853 Enfield Ammunition”.

Han har også udgivet 3 bøger.
I Februar 2018 “Handbook for the School of Musketry Paperback”,
i August 2018 “The Destroying Angel: The Rifle-Musket as the First Modern Infantry Weapon Paperback”
Og her i maj udkom hans nye bog “The English Cartridge: Pattern 1853 Rifle-Musket Ammunition Paperback”.

Jeg har desværre ikke læst nogen af bøgerne, men det står bestemt på min to-do liste. Jeg ved at nr. 2 har et kapitel om træfningen ved Lundby 3.juli 1864

Hjemmeside – Paper Cartridge

Han har hjemmesiden https://www.papercartridges.com.
Her sælger han bla, færdigt rullet papirpatroner, projektiler m.m.

Youtube kanal

Hans youtube kanal, der bla. også har film med skydning med the preussiske tændnåle gevær kan findes her:
https://www.youtube.com/channel/UCzixiAc6TIry-gH6yg2Xw-g/videos

Næste indlæg kommer på torsdag den 4.juni 2020.

Leave a Reply