Grej til ACW – Del 3: Hvad skal jeg anskaffe?

I del 3 vil jeg forsøge at lave en liste over de ting man over tid bør anskaffe sig hvis man er en del af 15th Wisconsin. Dvs. Listen er lavet ud fra en blanding af hvad de føderale soldater generelt ret fik udleveret og min erfaring med de arrangementer vi afholder her i Danmark.

Dvs. dette er ikke en komplet liste over hvad de historisk fik udleveret og det er en klar forskel i forhold til hvad jeg skriver i min tekst om mit danske grej, da jeg der forsøger at anskaffe alle de ting som soldaterne dengang havde og ikke blot hvad jeg lavpraktisk har brug for til f.eks Kampen om Als.

Uniformen.

Soldaterne havde to typer af uniform. En til tjeneste under våben og en til fatigue duty. Dvs. til arbejdsbrug når de skulle lave praktisk arbejde som ikke involverede våben.
Den fine uniform bestod af en sort Hardee hat og en Frock Coat.
Arbejds uniformen af en Forage Cap og en simpel Sack Coat.

Soldaterne endte dog i stor grad med at bruge arbejdsuniformen i felten. En del af grunden var komfort, men det er en ret subjektive vurdering. Til gengælde var økonomi en meget objektiv forskel for soldaterne.
Soldaterne fik uden beregning udleveret deres uniformsgenstande fra Depotet og man forventede at en given genstand kunne holde i x antal måneder.
Når den anslåede tid var gået og genstanden var slidt ned, fik man udleveret en ny. Hvis man derimod havde ødelagt genstanden før tid, skulle man betale for en ny. Havde man til gengæld passe godt på sine ting, og ikke haft behov for at få nye, så kunne man få et tilsvarende beløbet udbetalt når ens tjenestetid var omme. (eller man af andre lovlige grunde forlod hæren. Blev man dræbt fik ens arving beløbet udbetalt sammen med evt. tilgodehavende løn.)

Det faktum at den mere komplekse Frock Coat kostede ca. det dobbelte af en Sack Coat, gjorde at soldaterne hellere ville slide den billige uniform, da det hurtigt kunne blive til en ret god løn bonus at passe godt på sine ting.

Der er dog, som i alle krige og militære organisationer, masser af undtagelse og i sidste ende var det op til den enkelte soldat eller enhed. Og som med alt andet skal man reelt se på det specifik regiment og specifikke tidspunkt for at vurdere hvad der er mest korrekt til et givent arrangement.

På Billedet herunder ser vi 7th Wisconsin en gang i Juli 1862.
Mandskabet bære alle en Hardee Hat som er foldet op på venstre side, medens de bærer en blanding af Frock Coats og Sack Coats.
Det er i øvrigt værd at bemærke at de menige bære deres våben i venstre hånd som beskrevet i Chandlers “Infantry tactics, compiled from Scott and Hardee, for the use of Wisconsin Volunteers”, der var den Drill manual der anvendtes på det tidspunkt

Hovedbeklædning: I the Army of Potomac var den mest udbredte hovedbeklædning en Forage Cap. Ude vestpå var det ret normalt at bruge Hardee hatten uden udsmykning, eller blot en sort civil bredskygget hat.

Langt de fleste af os i 15th Wisconsin bruge en Forage Cap.

Hold dig fra at købe en Kepi. De blev brugt, men var noget soldaterne købte for deres egne penge og de er generelt overrepræsenteret når man ser på hobbyen generelt i verden.

Jakke: De fleste bruger en Sack Coat, af de samme grunde som dengang. Den er markant billigere. Forskellen i arbejdstid er faktisk så stor, at Wambaugh, Whtie and Company, ikke sælger Frock Coats, da de vil være så dyre at ingen ville købe dem.

Sack coat på Krigsmuseet i København
Frock coat

Bukser: Det er ret simpelt. Køb et par lyseblå bukser til menige infanterister fra et relevant firma.

Skjorte: De hvide bomuld skjorter som man finde hos en del butikker har intet med de historiske udlevere skjorter at gøre. De udleverede var i uld.
Så jeg vil anbefale at man køber en (tidstypisk) civil bomuld skorte.
Grunden til at en autentisk skjorte er relevant er at det om sommeren ofte sker at vi ikke bære uniformsjakke i lejren.

Udleveret uldskjorte.

Fodtøj: En del bruger moderne sorte sko af forskellige typer.
Jeg vil dog klart anbefale at man skaffer sig et par Brogans. Personligt synes jeg de er fantastiske at gå i… så længe underlaget er græs og jordveje. Hvis vi skal gå rundt på et hårdt underlag, som f.eks når vi deltager i Historiske Dage i Øksnehallen i København, der bruger jeg selv moderne sko.

“accoutrements”

Bæltet : Skal være en sort læderrem med et standard oval US bæltespænde.

Cartridge Box: Skal være til cal. 58 med rem. Et remspænde med Unionens ørn forstærker helheden med er ikke en nødvendighed

Cap Pounch: De to typer der typisk sælges er begge to ok.

Bajonetskede: Den skal bare passe til den bajonet man køber og de sælges ofte som en samlet vare.

Alt læder- og remtøj skal være i sort.

Til mad og drikke.

Noget af det vigtigste at anskaffe er en feltflaske. Her bør man købe en med gråligt jeanstof. (Også selv om den måske af butikken kaldes for en CSA feltflaske)
Og man kan for autenticitetens skyld skifte kæden ud med en lædersnøre eller en råhvid bomuldssnor.

Der ud over har man brug for en sort Haversack (brødpose), hvori man kan opbevare sin tallerken, kop og sit bestik. Samt andre små fornødenheder man vil have med i felten.

Våben.

Infanteristens bevæbning består af et gevær med en tilhørende bajonet i en skede.

Begge dele kan købes som moderne produceret våben.
Husk at anskaffe de nødvendige tilladelser først!!!

Den letteste løsning er at anskaffe en replika Springfield 1861 eller Enfield P1853. Det er overordnet set de to mest brugte våben og de er ca. samme kaliber. Så passer rensegrej til dem begge. Og det er i øvrigt også de to modeller som er mest udbredt i vores forening.

Grej til Rengøring: Dette bør man anskaffe på et tidspunkt., men i første omgang kan man låne sig til det. (forudsat at det et en Enfield eller Springfield man har anskaffet)

Men helt generelt vil jeg anbefale at man snakke med foreningens formand eller sin enheds chef, før man køber våben.

Oppakning, sovegrej og varmt tøj.

Historisk oppakning er ikke rigtigt noget vi bruger, da vi ikke fører kampagner over længere tid. Desuden er der ikke forventninger til at de ting vi opbevare inde i teltet er historiske kan du fint bruge en moderne sovepose, liggeunderlag eller endda en feltseng. Til flere af vores arrangementer er der halm som kan bruges som underlag, men jeg vil kraftigt anbefale at man køber en feltseng. (f.eks https://www.harald-nyborg.dk/produkt/feltseng)
Det får dig væk fra jorden og forudsat at vejret ikke er alt for elendigt kan du opbevare din taske med moderne tøj m.m under sengen.

En ting der ikke er nævnt oven for under uniformer, er en Greatcoat, dvs. en stor overfrakke eller kappe. Jeg har personligt ikke en, men ingen tvivl om at en sådan kan være rigtig nyttig på en kold efterårsaften eller en dag med regn. Den skal være lyseblå og i infanteri modellen. (kavaleriet havde en anden model), Sørg for at købe den stor nok så den kan bæres ud over den almindelige uniform.

En Poncho af lærred beklædt med sort gummi, kan også være en god ide. Godt af pakke sine til ind i, eller ligge på, og selvfølgelig til at trække overhovedet når det regner.

Noget andet man også kan vælge at købe, er en vest (Waistcoat). De var ikke udleveret, men de var dengang en vigtig del af herremoden og derfor købte mange soldater en selv. Farven var ofte mørkeblå eller sort.

Andet.

Livet i felten stiller store krav til at man skal kunne klare sig selv, så en lang række småting er godt at have med i taske. Blandt andet sygrej; nål og tråd, gerne af en lidt kraftig type og nogle stofstykker så man kan lappe sine bukser eller jakken.
En lampe – eller bare et stearinlys, er godt at have om natten.
Nogle poser af stof – gerne i forskellig farve så man kende forskel. En til sygrejet, en til spisebestik, lys, tændstikker og evn. lidt skrivegrej, og en til toiletgrej; sæbe tandpasta og -børste.
En anden god ting at have med i felten er et tykt uldtæppe. Hvis man ikke har en moderne sovepose og liggeunderlag, er et – eller måske to, kraftige militærtæpper gode at ligge på og trække over sig nå kulden sniger sig ind under teltkanten om natten. Gamle militære uldtæpper kan stadig fås fra overskudslagre.

På længere sigt kan det være behov for at anskaffe ting til brug i lejren, f.eks telt, stol, køkkengrej m.m. Men det behøver man ikke tænke på til at starte med. Tal med din enhed og hør hvad du kan bidrage med, udover det fælles udstyr.

Leave a Reply