Dokumentar om de slesviske krige

Dokumentarer om de slesvigske krige på engelsk er utroligt sjældne, men nu har youtube kanallen Real Time History lavet en.

Jeg har fulgt deres arbejde lige siden de startede deres The Great War in real time tilbage i sommeren 2014. Efter krigen “sluttede” i 2018 fortsatte de med at dække de mange væbnet konflikter der var efter 1918, men over det sidste år har de så kastet sig over 1800tallet. Først med en serie om Franco prøjsiske krig i 1870-71 og senest omkring Napoleons angreb på Rusland i 1812.

I forbindelse med serien om 1870-71 lavede de en kort serie om hvad der skete i Europa i 1815.1879 perioden som også omtaler de slesviske4 krige, men kun kort. Den er dog stadigt meget klar et kig værd. Se den her:

Nu har de så lavet en ca. halv times film om de to slesvigske krige.

Det er en god gennemgang og en film man bør se hvis man har blot lidt interesse for de to krige.

Men den lider under at den ikke inkludere den nyeste forskning i den rolle det skandinaviske projekt spillede. Uden dette giver mange af de danske politiske beslutninger i 1863 ikke så meget mening.

Det er lidt ærgerligt, men forståligt da Rasmus Glenthøj og Morten Nordhagen Ottosens hovedværk “Union eller Undergang – Kampen for et forenet Skandinavien” først udkom i 2021. Og det er på dansk.

Det er i øvrigt en bog man bør læse hvis man vil forstå krigen i 1864 på det politiske niveau.

Her tænker du på “Dokumentar om de slesviske krige”

Leave a Reply